Ultraforarbejdede fødevarer: craving eller convenience?

Debat

KL.-
|

Torsdag den 12. juni 2025

Nemt, bekvemt og billigt. Hvad er ultraforarbejdede fødevarer? Og hvad betyder de for vores sundhed?

Mere om

Begrebet ultraforarbejdede fødevarer forbindes ofte med fødevareteknologiske processer, lange ingredienslister og et højt indhold af salt, sukker og fedt. Samtidig kan de være forbundet med en række sundhedsudfordringer. Begrebet er omdiskuteret, fordi den nuværende klassifikation ikke nævner specifikke tilsætningsstoffer og mængder og placerer produkter som bønner på dåse og rugbrød fra supermarkedet som ultraforarbejdet. Der er ofte gode grunde til, at fødevarer forarbejdes –fx for at sikre holdbarhed, kvalitet og sikkerhed. Så hvor stort er problemet med ultraforarbejdede fødevarer – og hvad gør de ved vores sundhed? Er den nuværende opdeling af fødevarer logisk og forståelig – og hvad skal vi være opmærksomme på som forbrugere? Og hvem har egentlig ansvaret for, at vi spiser sundt: myndighederne, fødevarevirksomhederne eller danskerne selv? Kom med og bliv klogere på, hvad ultraforarbejdede fødevarer er, hvad de gør ved vores sundhed, og hvordan du forholder dig til dem.

Deltagere

Peter Qvortrup Geisling, Sundhedskorrespondent, DR

Moderator

Kirstine Hartvig Mahler, Enhedschef, Fødevarestyrelsen

Susanne Bügel, Professor, Københavns Universitet

Nicklas Brendborg, Ph.d. og forfatter til ’Vanedyr’ og ’Gopler ældes baglæns’, TrygFondens Center for Aktiv Sundhed

Anna Rise, Kommunikationschef, Nestlé

Arrangører

Novo Nordisk Fonden

Madkulturen

DI Fødevarer

Detaljer

Sprog
Dansk
Underholdning
Nej
Livestream
Nej
Tegnsprogtolkes
Nej
Teleslynge
Nej
Kørestolstilgængelig
Ja

Tema

Fødevarer og madkultur