Debat
Torsdag den 12. juni 2025
Nemt, bekvemt og billigt. Hvad er ultraforarbejdede fødevarer? Og hvad betyder de for vores sundhed?
Mere om
Begrebet ultraforarbejdede fødevarer forbindes ofte med fødevareteknologiske processer, lange ingredienslister og et højt indhold af salt, sukker og fedt. Samtidig kan de være forbundet med en række sundhedsudfordringer. Begrebet er omdiskuteret, fordi den nuværende klassifikation ikke nævner specifikke tilsætningsstoffer og mængder og placerer produkter som bønner på dåse og rugbrød fra supermarkedet som ultraforarbejdet. Der er ofte gode grunde til, at fødevarer forarbejdes –fx for at sikre holdbarhed, kvalitet og sikkerhed. Så hvor stort er problemet med ultraforarbejdede fødevarer – og hvad gør de ved vores sundhed? Er den nuværende opdeling af fødevarer logisk og forståelig – og hvad skal vi være opmærksomme på som forbrugere? Og hvem har egentlig ansvaret for, at vi spiser sundt: myndighederne, fødevarevirksomhederne eller danskerne selv? Kom med og bliv klogere på, hvad ultraforarbejdede fødevarer er, hvad de gør ved vores sundhed, og hvordan du forholder dig til dem.
Deltagere
Peter Qvortrup Geisling, Sundhedskorrespondent, DR
ModeratorKirstine Hartvig Mahler, Enhedschef, Fødevarestyrelsen
Susanne Bügel, Professor, Københavns Universitet
Nicklas Brendborg, Ph.d. og forfatter til ’Vanedyr’ og ’Gopler ældes baglæns’, TrygFondens Center for Aktiv Sundhed
Anna Rise, Kommunikationschef, Nestlé
Arrangører
Novo Nordisk Fonden
Madkulturen
DI Fødevarer
Lokation
E15 - Sammen om mad
Detaljer
Tema
Fødevarer og madkultur
Hjemmeside
https://madkulturen.dk